05/04/2023

Een mooie mijlpaal in het nieuwbouwproject van CAR Glorieux: Meiboomplanting op 4 april 2023

Het voormalige NOK-centrum of CAR Glorieux  werd opgericht in 1987 als onderdeel van de vzw Werken Glorieux.

Het CAR Glorieux biedt multidisciplinair(e) onderzoek en behandeling aan kinderen en jongeren van 2 tot ongeveer 12 jaar
met complexe ontwikkelings- en gedragsproblemen. Wekelijks worden zo een 200-tal kinderen begeleid door een team van artsen, psychologen, ergotherapeuten, logopedisten, kinesitherapeuten en sociale werkers.

Op vandaag is het CAR Glorieux gehuisvest in een gebouw dat aan twee zijden grenst aan het az Glorieux. Het gebouw dateert van de jaren ’50 en heeft reeds diverse bestemmingen gekend: een verblijf voor de Zusters van Barmhartigheid, een kinderdagverblijf
en sinds 1995 het CAR Glorieux.

Onze huidige infrastructuur is dringend aan vervanging toe aangezien het sterk verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige eisen van brandveiligheid, toegankelijkheid, energieverbruik, comfort, …. Zo is er geen lift om de niveauverschillen te overbruggen, geen of onvoldoende aangepaste sanitaire voorzieningen, geen gevel- of dakisolatie, geen ventilatiesysteem, slechte akoestiek, onvoldoende daglicht, … Daarnaast is er ook een structureel plaatsgebrek waarbij het aantal, de inrichting en de oppervlakte van de lokalen ontoereikend zijn.

Over de jaren heen is niet alleen onze doelgroep, maar zijn ook de noden van onze cliënten en hun context veranderd. We willen dan ook graag een rustgevende en prikkelarme omgeving creëren die voldoet aan de diverse therapie- en begeleidingsvormen die we aanbieden, o.a.: individuele therapie, groeps- en speltherapie, psychomotoriek, mindfulness, (digitale) gezinsgesprekken en (netwerk)overleg.

Om hieraan tegemoet te komen hebben we ervoor gekozen een volledige nieuwbouw met VIPA-subsidies te realiseren. De nieuwbouw wordt opgetrokken op een nieuwe locatie op de site van het az Glorieux zodat de eigen identiteit van het CAR Glorieux binnen de vzw wordt bewaard. Het centrum is volledig vrijstaand met een eigen toegang en parkeergelegenheden.

Bij het ontwerp werd rekening gehouden met de therapeutische noden, toegankelijkheid en comfort van het gebouw zodat iedereen er welkom is en er zich welkom kan voelen. Er is veel
aandacht voor natuurlijke lichtinval en verbinding met de (buiten)omgeving. Overal zijn grote ramen voorzien en de therapieruimtes op het gelijkvloers hebben rechtstreeks toegang tot de omliggende tuin via een schuifraam. Het perceel rond het gebouw wordt mee ingericht in functie van de doelgroep. Dit zal bestaan uit veel groen en afzonderlijke oefen- en leerplekken met een afgesloten wandel- en fietspad. Op die manier kan er voor kinderen therapie geboden worden in de beste omstandigheden. Op vlak van duurzaamheid krijgt het gebouw groendaken, buitenzonwering en fotovoltaïsche zonnepanelen.

Het gebouw zelf heeft een L-vormige plattegrond en wordt ingeplant op de hoek van de Glorieuxlaan met de inrit van het ziekenhuis. Langs de inrit bestaat het volume uit 3 bouwlagen het volume parallel aan de Glorieuxlaan is slechts 1 bouwlaag hoog. De totale oppervlakte is 845 m².

Op het gelijkvloers krijgen de meer publieke ruimtes en alle psychomotorische lokalen hun plaats. Op de 1e verdieping bevinden zich de therapielokalen van de logopedisten en een groot groepslokaal. De 2e verdieping biedt ruimte voor de psychologen, een spelruimte en een vergaderzaal.

Voor de materialen werd voor het gelijkvloers gekozen voor rood/bruin metselwerk. Dit materiaal sluit aan bij de architectuur van de omgeving en geeft het nodige karakter aan een openbaar gebouw. De verdiepingen worden afgewerkt met een sierpleister. De lichte
kleur maakt dat het gebouw opgaat in zijn omgeving en luchtiger wordt naar boven toe.
Het inzetten van het metselwerk in combinatie met het hogere lichte volume heeft ook ruimtelijk zijn meerwaarde. Het metselwerk sluit aan de rechterzijde visueel aan bij de laagbouw van het kinderdagverblijf. De bovengelegen delen verwijzen dan weer naar de middelhoogbouw van de rijwoningen verder in de straat aan de linkerzijde. Het gebouw wordt op die manier een verbindend element dat voor een geleidelijke visuele overgang zorgt.

Het einde van de werken is voorzien voor het einde van dit jaar. Met het planten van de meiboom en het bereiken van het hoogste punt van de bouw, zitten we alvast op schema om deze timing te halen.