CAR Glorieux


Doelgroep | Werking | Team | Kostprijs | Vervoer | Bijkomende info


Het CAR Glorieux is een Centrum voor Ambulante Revalidatie dat instaat voor de diagnostiek en behandeling van kinderen tussen 2 en 12 jaar met (een vermoeden van) ontwikkelingsproblemen.

We bestaan uit een team van gespecialiseerde en enthousiaste medewerkers en therapeuten die uw kind en zijn of haar context (gezin, school, hulpverleners) op maat ondersteunen.

Doelgroep

We onderzoeken en behandelen kinderen van 2 tot 12 jaar met problemen in hun dagelijkse leven thuis, op school, in de opvang,… Kinderen kunnen aangemeld worden tot en met de 3de kleuterklas.

We richten ons op kinderen met (een vermoeden van):


Werking

Het aanmelden van een kind kan via de website, telefonisch of aan het onthaal tijdens de openingsuren.
Het traject binnen het CAR Glorieux verloopt in de meeste gevallen als volgt:

1. Verwijzing & aanmelding

U kan uw kind zelf aanmelden of na verwijzing van een zorgverlener, een arts, de school of het CLB. In dat geval is het interessant om de zorgen en hulpvragen van de verwijzende instantie op te vragen en bij de hand te hebben op het moment van de aanmelding. Onze doorverwijsfiche is hiervoor ideaal. (doorverwijsfiche digitaal)

Tijdens de aanmelding beluisteren we de hulpvraag en worden de contactgegevens genoteerd. Indien uw kind zich binnen onze doelgroep situeert, wordt er een intake gepland bij de sociale dienst. We proberen om deze intake binnen de twee maanden na aanmelding te organiseren.

2. Intake en kennismaking

Tijdens het eerste intakegesprek worden de vragen en zorgen in kaart gebracht en proberen we een eerste idee te krijgen op de problematiek van uw kind. We geven informatie over het verdere verloop en bezorgen enkele administratieve documenten en/of vragenlijsten. Op basis van deze informatie gaan we na of er voldoende argumenten zijn om uw kind in te schrijven op de wachtlijst voor verder onderzoek en/of behandeling. Indien uw kind niet bij het CAR Glorieux terecht kan, gaan we samen op zoek naar alternatieven.

Tijdens het intake gesprek vragen we om volgende documenten mee te brengen:

  • Kleefbriefjes van de mutualiteit
  • Rijksregisternummer van de ouder(s)
  • Recente foto van uw kind
  • Informatie van verwijzers
  • Informatie van de opvang/school  (doorverwijsfiche digitaal)
  • Alle verslagen en attesten van de logopedist, kinesist, COS (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen)
  • Ingevulde intake oudervragenlijst (oudervragenlijst digitaal )

3. Wachtlijst onderzoek

De wachttijd voor onderzoek is afhankelijk van de zorgvraag en leeftijd van uw kind. We geven voorrang aan jonge kinderen en kinderen die reeds onderzocht werden in een COS (Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen) of CAR (Centrum voor Ambulante Revalidatie).

Wanneer uw kind na de intake op een wachtlijst wordt geplaatst, geven we steeds een indicatie van de duur. Van zodra uw kind aan de beurt is, wordt telefonisch contact opgenomen met de ouders.

De actuele wachttijden kan u hier terugvinden.

4. Intake onderzoek

Voor het onderzoek wordt er een uitgebreid gesprek voorzien met de sociale dienst waarbij we in detail ingaan op de problematiek van uw kind en de recente hulpvragen en zorgen in kaart brengen.

Tijdens het intake gesprek vragen we om volgende documenten mee te brengen:

  • Verwijsbrief en voorschrift van de behandelde arts
  • Meest recente informatie, verslagen en attesten

5. Onderzoek

Tijdens het onderzoek brengen we de sterktes en zwaktes van uw kind in kaart en wordt bekeken welke behandeling hij of zij nodig heeft. Het onderzoek is steeds multidisciplinair, wat inhoudt dat elk kind verschillende keren bij verschillende artsen of therapeuten op onderzoek komt. De disciplines die standaard betrokken zijn, zijn: arts, psycholoog, logopedist, kinesist/psychomotoor therapeut, ergotherapeut.

Na afloop van de onderzoeken volgt er een adviesgesprek waarin de resultaten en adviezen worden besproken.  Afhankelijk van de resultaten kan er na het onderzoek therapie worden opgestart in het CAR Glorieux.

De afspraken voor de onderzoeken vinden plaats op vaste momenten en worden bij de start via mail of brief bezorgd.

Ik vond het opvallend dat Lien werd getest zonder dat ze het zelf doorhad. Zo kon ze tijdens het onderzoek haar eigenheid bewaren en werd niet geconfronteerd met zaken die moeilijk gingen.

- Mama van Lien, 7 jaar

6. Wachtlijst therapie

Indien uw kind werd onderzocht en in aanmerking komt voor therapie, kan het zijn dat u nog even moet wachten vooraleer de therapie kan opstarten. Het therapieprogramma wordt namelijk individueel samengesteld en hangt af van verschillende factoren (planning, beschikbaarheid, toelating van de school).

De actuele wachttijden kan u hier terugvinden.

7. Behandeling en therapie

De therapie vindt plaats bij twee of meer therapeuten uit onze equipe en wordt volgens een vast uurrooster georganiseerd. Meestal zijn er per week 2 of meerdere sessies van 1 tot 2 uur.

Voor kinderen uit het kleuteronderwijs wordt de therapie steeds tijdens de schooluren georganiseerd. Voor kinderen van het lager onderwijs voorzien we meestal momenten buiten de schooluren. Mits akkoord van de school en het CLB kan dit eventueel ook tijdens de schooluren.

Tijdens de schoolvakanties wordt er een aangepast programma voorzien op basis van de mogelijkheden van uw kind en deze van de therapeuten. Dit wordt elke vakantie opnieuw bevraagd.

De therapie kan bestaan uit individuele sessies of groepssessies afhankelijk van de noden van uw kind. Binnen het CAR Glorieux organiseren wij volgende groepen:

  • Groepswerking voor jonge kinderen (Kriebelwerking) | Folder
  • Taalgroep
  • Sociale vaardigheden
  • Mindfulness
  • Spelgroep
  • Oudergroepen

Om informatie omtrent de therapie uit te wisselen met de ouders en school, voorzien ouders een heen-en-weerschriftje. Ouders kunnen met vragen of bezorgdheden ook steeds terecht bij één van de therapeuten of behandelende arts.

We vinden het belangrijk dat de ouders en de omgeving nauw betrokken zijn bij de therapie. Een goede samenwerking vertaalt zich namelijk in een betere vooruitgang van elk kind. Daarom organiseren we regelmatig overleg met ouders en/of leerkrachten. Er wordt minimum één maal per jaar een evolutiegesprek voorzien.

De therapie kan enkel opgestart worden na goedkeuring van het ziekenfonds en loopt steeds voor minimum één jaar. Indien het aangewezen is, kan een verlenging aangevraagd worden.

Bij aanvang van de behandeling wordt er steeds een dienstovereenkomst met het CAR Glorieux opgemaakt waarin de wederzijdse afspraken en engagementen worden beschreven.

Wij zijn zeer tevreden over de werking. Ons kind komt met plezier naar het CAR Glorieux

- Ouders van Lena, 5 jaar

8. Stopzetting van therapie en nazorg

Het stopzetten van de therapie gebeurt steeds na evaluatie en in overleg met de ouders. De therapie kan worden afgerond in volgende gevallen:

  • De doelstellingen van uw kind werden bereikt
  • De hulp- en zorgvraag sluit niet meer aan bij de inschrijvingsvoorwaarden (vb. er is enkel nog nood aan logopedie)
  • De afgesproken termijn is verstreken
  • Het akkoord (goedkeuring) van het ziekenfonds is verlopen
  • Gemaakte afspraken werden niet nagekomen

Wanneer de therapie wordt stopgezet, helpen wij indien nodig mee zoeken naar alternatieve ondersteuning en/of hulp.


Team

U kan een overzicht van onze medewerkers, therapeuten en artsen hier terugvinden.

Wij zijn het meest tevreden over de zorgzaamheid en vriendelijkheid van de medewerkers binnen het CAR Glorieux

- ouders van Lily, 4 jaar

Kostprijs

Het CAR Glorieux werkt via een derdebetalersysteem wat inhoudt dat u enkel het remgeld betaalt en de rest rechtstreeks door de mutualiteit wordt vergoed. Het remgeld bedraagt 2,2 per dag  en is onderworpen aan de index.

Voor zorggebruikers met een verhoogde tegemoetkoming bedraagt het remgeld € 0,0.  De mutualiteit komt niet tussen in de eventuele vervoerskosten.

In bepaalde gevallen kunnen kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften een zorgtoeslag krijgen (verhoogde kinderbijslag). Voor meer informatie verwijzen we graag naar de volgende website


Vervoer

Ouders die niet zelf of niet met behulp van vrienden/familie kunnen instaan voor het vervoer van hun kind naar het centrum, kunnen beroep doen op onze vervoersdienst. Dit kan enkel indien dit binnen onze busplanning past.

De vervoersdienst is een betalende service die met name binnen Ronse en de omliggende gemeenten wordt georganiseerd. Het standaard tarief voor één enkele rit bedraagt 2 euro. In bepaalde gevallen voorzien we een sociaal tarief van 1 euro per rit.

Om het contact en de communicatie met de therapeuten en het centrum goed te kunnen organiseren, vragen we dat elke ouder minstens eenmaal per week zelf vervoer organiseert.


Bijkomende info

Het onderzoek en de therapie binnen het CAR Glorieux kan niet gecombineerd worden met privétherapie (vb. logopedie of kinesitherapie). Indien uw kind deze ondersteuning krijgt, dient u het team en behandelende therapeut vooraf duidelijk te informeren.

We vinden de ervaring en tevredenheid van cliënten en hun ouders en context van groot belang. Daarom bevragen wij deze regelmatig. Suggesties, ideeën en opmerkingen kunnen steeds overgemaakt worden aan de betrokken medewerkers en/of directie of doorgestuurd worden via deze link. Op die manier kunnen we de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening steeds blijven verbeteren.

Meer gedetailleerde info rond de werking en afspraken met betrekking tot het onderzoek en therapie kan u terugvinden in de onthaalbrochure, dienstovereenkomst bij opstart onderzoek, dienstovereenkomst bij opstart therapie, privacybeleid, bijzondere opnamevoorwaarden en kwaliteitshandboek. Deze zijn allen op te vragen en te raadplegen aan het onthaal of te downloaden via de pagina downloads en infobrochures.